Talent Spot: Jesper Ryom

Rune Svenningsen // Foto: Frederik Friborg Nielsen

Han er kun én EP gammel, men for at forstå Jesper Ryoms bedrifter, kræver det blot en simpel Google-søgning. Listen over artikler og klubgigs er lang.

Den 24-årige herre har spillet musik det meste af sit liv med guitar som foretrukne instrument, og selvom han ikke er opvokset i en musikalsk familie, må man bestemt sige, at han har øre for, hvordan tingene skal lyde.

Tilbage i 2009 dragede Jesper på sydfynsk eventyr, hvor den elektroniske musiklinje på Ærø højskole, skulle bruges som springbræt og forberedelse til storbylivet i København. Et ophold der i høj grad blev til stor glæde for nordjyden, som udover at blive klogere på EQ’s og kompressorer, mødte sin nuværende kæreste, Johanne Schwensen, som i måske kender fra dj-crewet Ung Flugt.

House vs. hiphop

I dag bor Jesper og Johanne sammen ved Sct. Hans Torv på Nørrebro med deres to katte og en fælles kærlighed for musikken, og ikke mindst hinanden. Som så mange andre eksiljyder valgte Jesper at tage til København for blandt andet at få den kulturelle sult stillet, især på det musikalske plan.

Men at Jesper er havnet i klubmiljøet, må komme bag på de fleste, når han på klingende aalborgensisk fortæller: ”Min musikalske opvækst har været stærkt præget af en stor interesse for hiphop og dens mange små subgenre. Min computer er proppet med et hav af halvandet minuts hiphopskitser, som bare aldrig er kommet ud til omverdenen.”

I stedet er vi lyttere blevet fodret med melodiøs, eskapistisk, minimal house på blandt andet debut ep’en ’Nature Boy’. En plade, som er udgivet på Power Plant Reccords, der er stiftet af den svenske dj og producer La Fleur.

”Min musik er meget sample-baseret, og jeg elsker at finde ubrugte lydbidder fra 50’erne og 60’erne, fordi det skaber nogle fantastiske stemninger, der smitter af på min musik,” siger han og fortæller uden tøven at hans musik slet og ret bliver produceret i Ableton Live.

I øjeblikket er han meget inspireret af genren Wonky, der bedst kan beskrives som et mashup af bl.a. glitch hop, IDM og dupstep. Her anbefaler han især pladeselskabet Brainfeeder, og opfordrer i den forbindelse folk til at tage på Loppen d. 8 marts, hvor både Teebs og Samiyam fra netop Brainfeeder spiller.

Hellere klub end koncert

Det er ikke, hvem som helst der får lov til at varme op for den hamborgske house pioneer, Martin Stimming, og selvom Jesper ydmygt fortæller, at han endnu mangler erfaring i sin live-optrædener, var det nok ikke helt tilfældigt at han havnede i lineuppet på Dunkel d. 8. juli 2011.

Og den form for gigs passer ham faktisk allerbedst. Han foretrækker klart et fyldt og stemningsfyldt publikum på en klub, fremfor en koncert og forklarer, at det giver et kæmpe selvtillids- og energiboost, at se folk svinge lemmerne på dansegulvet til sin musik. Desuden får han en øjeblikkelig feedback fra publikum, som kan være svær at få, når man spiller koncert.

Trip Hop i ærmet

Jesper læser i øjeblikket medialogi på universitetet, som kort fortalt handler om sammenspillet mellem musik og medier. Et studie han bruger rigtig meget tid på, og derfor kan det til tider være svært at holde den musikalske produktivitet ved lige. Der ligger dog masser af uforløste skitser på computeren, som sagtens kunne have potentiale til ep nummer to. Derudover bliver der i øjeblikket eksperimenteret med nogle trip hop produktioner, så selvom den travle nordjyde gerne ville bruge endnu mere tid på sin egen musik, lyder det nu alligevel som om at vi nok skal komme til at høre meget mere til stortalentet Jesper.