Talent Spot: Aebeloe

Sandra Lou Neergaard // Foto: Lil Wachmann

Natal Zaks har optrådt et par gange i Rekompileret regi. Derudover er han en aktiv producer, bland andet under kunstnernavnet Aebeloe, som også har været den del vi har nydt stor glæde af. Natal er bosat i Århus, og har sin daglige gang på DIEM, den elektroniske afdeling på det Jyske Musikkonservatorium. Hans stemningsfyldte elektroniske produktioner, bevæger sig stille og roligt ud til den elektroniske internationale scene.

Nu har vi også fornøjelsen af at have ham med på bloggen til lille interview, foruden et mixtape med de tracks, som er i hans hørebøffer lige nu.

Kan du fortælle lidt mere om projektet Aebeloe?

Jeg tror, at Aebeloe projektet startede i 2008, som et mindre forsøg på at navngive noget mere finfølt musik, sidestillet med hvad jeg ellers gik og rodede med. Projektet lagde op til, og har siden båret det særpræg, at jeg ville lave musik som kom mig mere personligt ved hvor lyd, følelse og identitet kom før genre, image og trend.
Om denne ambition har holdt stik siden, er for mig underordnet, ligeledes har Aebeloe aldrig været et forsøg på at opløse de sidstnævnte idéer om stilisering. Aebeloe har handlet om det spændende og inspirerende; både følelsesmæssigt, fra omverdenen og fra andet musik og kunst. Dermed er projektet blevet utrolig personligt, og det eneste alias jeg altid vender tilbage til. Det kan i denne sammenhæng være relevant at nævne, at jeg er glad for at opstille nye projekter og rammer, både for at udvide mit spillerum, men også for at udfordre og berige mig selv musikalsk ved
eksempelvis dogmatisering, konceptualisering og samarbejder. Dette har resulteret i rigtig mange projekter og aliasser, deriblandt: Escar, Celest, Noar, Brio, Averos og Madelin.
Navnet er oprindeligt lånt fra min mors efternavn, Aebeloe.

Kan du nævne et par højdepunkter som har haft særlig betydning?

Det er svært at udpege specifikke højdepunkter i min tid med og som Aebeloe. Jeg er glad for mit studie på DIEM, så min optagelse på stedet kan siges at have været betydningsfuld i en helt speciel grad. Opstarten af Farver Music og Origami Sound har ligeledes haft stor betydning for min musik som Aebeloe.

Og hvad forventer du af 2013?

Jeg tror, at jeg forventer større ting af mig selv end for mig selv. Jeg vil gøre som jeg plejer, og så skal der nok ske nogle spændende ting.
Jeg er ikke særlig optaget af, eller informeret omkring hvad der sker rundt omkring på den elektroniske scene.
Jeg er personlig meget mere tilbageskuende, og nyder i høj grad at studere historien; og selvfølgelig nyde den.
Men mit indtryk er trods alt, at der finder en livlig og overdrevet aktivitet sted på scenen. Et stadigt voksende publikum giver god plads til ny, og til tider interessant musik. Mit håb er, at interessen vil forblive oprigtig, og at lyttere vil forblive nysgerrig, men sætte deres personlige følelsesmæssige respons og kritiske sans i spil for at finde rundt i det enorme elektroniske univers. Samme venter jeg selvfølgelig også af andre musikere og mig selv.

Hvad lytter du til? Evt. en top 5 anbefaling til læser.

Jeg er dybt betaget af Arthur Russell, han er en utrolig dygtig musiker, unik sangskriver og speciel personlighed.
Den seneste tid har flere spændende og originale nutidige producere haft min fulde opmærksomhed; deriblandt Kassem Mosse, Levon Vincent og Kyle Hall. Som stor Grouperfan prøver jeg lige nu, lidt små forgæves, at fortabe mig i den nye plade i samme grad som jeg gjorde i det meste af hendes ældre materiale. Mine gåture i skole lyder for det meste på lidt ældre kunstnere som bl.a. Velvet Underground, Popol Vuh og New Order. Jeg er derudover optaget af og nyder at finde afveksling i kropsmusik som boogie og funk.

Hvad byder nærmeste fremtid på af udgivelser og jobs?

Jeg arbejder i øjeblikket på en række nye projekter og udgivelser. Heriblandt to solo EP'er, som er ved at finde deres endelige form. En af dem er en opfølger til 2011EP'en Agnes. Jeg vil ikke afsløre for meget; ikke for spændingens skyld, men fordi det hele nok ender ud stik modsat af hvad jeg siger.
Men mit småskjulte band Madelin, får en stor del af min opmærksomhed over de næste par måneder. Jeg har også godt mod på en ny duo ved navn Sleeping, sammen med min lillebror Milán. Desuden strammer vi snart grebet om Averos, for jeg tror at Theodor og jeg savner hinanden lidt.

Jeg glæder mig virkelig til at få sendt en masse musik ud i år!

Tjek Aebeloe ud her: https://soundcloud.com/natalzaks